Opening Marga Klompé-gebouw

April 2024 – Het KVD was uitgenodigd en vertegenwoordigd bij de opening van het nieuwe onderwijsgebouw van de Universiteit van Tilburg op 22 maart 2024. Dit omdat het gebouw vernoemd is naar Marga Klompé, een van de oprichtsters van het KVD in 1946.

Marga Klompé is een inspirerende vrouw. In de Tweede Wereldoorlog begon zij in navolging van haar moeder met bestuurswerk voor de Unie van Vrouwelijke Vrijwilligers en was zij betrokken bij de oprichting van het Nationaal Vrouwen Comité (NVC), een koepel van vrouwenorganisaties in Nederland en de voorloper van de Nederlandse Vrouwen Raad.

In 1947 vertegenwoordigde Marga Klompé het NVC bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en werkte mee aan de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. In 1948 kwam Marga Klompé in de Tweede Kamer. Zij werd in 1956 de eerste vrouwelijke minister van Maatschappelijk Werk van Nederland. In 1971 werd ze gewaardeerd met de eretitel ‘Minister van Staat’. Nu is ook een universiteitsgebouw naar haar vernoemd.