Internationale prijs voor KVD-lid Wil Pelkmans-Tijs

sep. 2019 – KVD-penningmeester en lid van kring Nijmegen, Wil Pelkmans-Tijs heeft in augustus tijdens het congres van de International Federation of Dental Hygiene in Brisbane (Australië) de Social Responsibility Award gewonnen. Zij kreeg de prijs voor de manier waarop zij de mondzorg voor kwetsbare ouderen in verpleeghuizen heeft helpen verbeteren.

KVD-lid Wil Pelkmans-Tijs met de award
Internationale waardering voor KVD-lid Wil Pelkmans-Tijs

Trainingen ontwikkeld
Het was Wil opgevallen dat de zorg in verpleeghuizen over het algemeen prima is, maar dat er weinig aandacht was voor mondhygiëne. Terwijl een goede mondhygiëne belangrijk is voor de gezondheid en kwaliteit van leven. Tand- en tandvleesproblemen hangen samen met een verhoogd risico op longontsteking, diabetes, reumatische artritis en hart- en vaatziekten. Uit navraag bleek dat veel verzorgers onvoldoende kennis en vaardigheden hadden ten aanzien van mondhygiëne. Wil heeft daarom trainingen ontwikkeld, die inmiddels in meer dan 50 verpleeghuizen zijn toegepast. Er zijn specifieke trainingen voor geriatrisch artsen, verpleegkundigen, zorgstudenten en de dagelijkse verzorgers.
De bedoeling is dat deze trainingen ook in andere landen gegeven gaan worden, via ambassadeurs op het gebied van mondzorg en -hygiëne. Want één ambasadeur kan 100 verpleegkundigen opleiden, die op hun beurt 2.000 verzorgers trainen en coachen, waardoor 16.000 ouderen een betere mondhygiëne houden.

Mondzorgkunde
Wil studeerde in 1968 af aan de Forsyth School of Dental Hygienists in Boston (V.S.). Zij werkte daarna als docent en opleidingscoördinator in de mondzorgkunde en heeft diverse opleidingen en trainingen ontwikkeld. De afgelopen dertien jaar heeft ze zich ingezet voor betere mondhygiëne in verpleeghuizen. Met een zeer terechte prijs als waardering voor haar werk.