In dialoog met vrouwen uit de joodse en katholieke traditie

Februari 2024 – Verhalen over joodse en katholieke vrouwen en hun betekenis voor hun gemeenschap en de samenleving staan centraal tijdens het KVD Symposium 2024. Op zaterdag 23 maart 2024 organiseert KVD-kring Amsterdam een inspirerende dag in het Begijnhof en Joods Museum in Amsterdam. Boeiende verhalen over boeiende vrouwen: van klopjes en begijnen tot de Bijbelse Esther en ook Aletta Jacobs, de eerste vrouwelijke arts die veel betekend heeft voor het vrouwenkiesrecht.

Klopjes
Sinds de reformatie zijn de katholieke en joodse vrouwen in de minderheid in het protestantse Amsterdam. Tineke de Lange van de Katholieke Raad voor Kerk en Jodendom gaat in op de rol van de klopjes. Zij hebben in de 17e eeuw een cruciale rol gespeeld in het behoud van de katholieke gemeenschap en de katholieke identiteit in Amsterdam.

Begijnen
De begijnen waren religieuze vrouwen die hun spirituele idealen vorm gaven in de wereld. Ze hadden geen plaats in de kerkelijke hiërarchie. Theologe en onderzoeker Kitty Bouwman vertelt meer over deze vrouwen die pioniers waren door hun nieuwe levensstijl in een begijnhof.

Joodse vrouwen
In het Joods Museum vertelt schrijver-onderzoeker Henny van het Hoofd over de positie van joodse vrouwen die een van de grootste minderheidsgroepen in Amsterdam vormden. Ook gaat zij in op de Bijbelse vrouw Esther die op de voorgrond staat tijdens het Poerimfeest, dat ook in het weekend van 23 maart plaatsvindt.

Het jaarlijkse KVD Symposium is een interessante kennismaking met de manier waarop het KVD zorgt voor verdieping, verbinding en inspiratie. Introducees zijn welkom. Deelname aan het KVD Symposium 2024 kost € 50 voor leden en voor introducees. Neem voor meer informatie contact op met de secretaris.