De Goede Gemeenschap – Jubileumboek over 75 jaar KVD

Oktober 2021 – Het Katholiek Vrouwendispuut bestaat 75 jaar. In 1946 werd het opgericht om de stem van de katholieke vrouw beter tot haar recht te laten komen in de samenleving. In het jubileumboek De Goede Gemeenschap beschrijft Jutta Chorus hoe het Dispuut anders dan veel andere organisaties kon blijven bestaan. Generaties sterke en maatschappelijk betrokken vrouwen hebben steeds opnieuw de traditie doorgegeven en vernieuwd. De waarde en kracht van de goede gemeenschap houdt het Dispuut al 75 jaar bij elkaar.

De geschiedenis van het KVD die De Goede Gemeenschap beschrijft, kenmerkt zich door vindingrijkheid, emancipatoir elan en diplomatiek verzet tegen politieke en kerkelijke machthebbers. Jutta Chorus interviewde voor het jubileumboek tientallen leden en oud-leden van het Dispuut. Haar moeder, Mária Chorus-Menken schreef vier columns over haar eigen ervaringen uit haar meer dan vijftigjarig lidmaatschap. Liesbeth Berflo-van Roestel maakte enkele portretten van de KVD-kringen.

Een stapeltje van zes exemplaren van het jubileumboek De Goede Gemeenschap over 75 jaar KVD.

Jutta Chorus is journalist die regelmatig bijdragen levert aan NRC Handelsblad. Ook schrijft zij boeken, zoals over de politieke carrière van Pim Fortuyn en de moord op Theo van Gogh. Haar boek Afri, over de Rotterdamse migrantenwijk, werd genomineerd voor de M.J. Brusseprijs 2010 voor het beste journalistieke boek en voor het Beste Rotterdamse Boek 2009. Ook haar boek Beatrix, dwars door alle weerstand heen (2013) ontving veel lof. Op dit boek baseerde zij ook de documentaire De zware jas van Beatrix, die door NTR in 2020 werd uitgezonden.

De Goede Gemeenschap. 75 jaar Katholiek Vrouwendispuut 1946-2021 is verkrijgbaar via het bestuur van het KVD. Neem voor een exemplaar contact op met de penningmeester.