De droom van het KVD voor het synodale proces

Mei 2022 – Net als vele andere katholieken en katholieke organisaties wil ook het Katholiek Vrouwendispuut een bijdrage leveren aan het synodale proces dat in oktober 2021 is gestart. Paus Franciscus heeft immers alle leden van de wereldkerk gevraagd antwoorden mee te geven op de basisvraag hoe wij als katholieken, geleid door de Heilige Geest, meer gemeenschap, participatie en missie kunnen tonen.

Het Dispuut waardeert de synodale weg die deze Paus heeft gekozen en het risico dat hij hiermee durft te nemen. Het synodale proces als zodanig geeft blijk van samen verantwoordelijk zijn. Het ademt: wij zijn de Kerk. Leden van het KVD hopen dat de synode 2021-2023 echt verschil gaat maken, vooral voor de positie van de vrouw in de Kerk.

Verdieping, inspiratie en verbinding zijn de kernwoorden van het KVD. KVD-vrouwen zoeken precies ook dat in de Kerk. Ook willen zij daaraan op gelijke voet met mannen zelf een bijdrage leveren. Betekenis van de Kerk moet zijn: Ik zal er zijn voor jou. Dit is de kern van de droom van KVD-leden voor het synodeproject Zij heeft een verhaal. Deze droom nam het KVD ook mee naar het synodegesprek tussen katholieke maatschappelijke organisatie van VKMO-Katholiek Netwerk.