Boeiende gesprekken in KVD Online

September 2023 – Op 7 september was journalist en schrijfster Jutta Chorus te gast bij KVD Online. De KVD Online bijeenkomsten zijn een laagdrempelige manier om elkaar te ontmoeten, nieuwe kennis op te doen én om kennis te maken met het KVD en de gesprekken die we hebben over een diversiteit aan onderwerpen. Jutta Chorus vertelde over de achtergronden van haar boek ‘Alma’s Dochters’.

Diverse onderwerpen
Eerder dit jaar spraken VN Vrouwenvertegenwoordiger Chantal Korteweg en Luuk Jacobs, projectleider bij het nationale Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen, in KVD online bijeenkomsten. In oktober zal journaliste Emilie van Outeren, vanuit Warschau correspondent voor Midden-Europa en de Balkan voor NRC, te gast zijn bij KVD Online.

Zaadje
Jutta Chorus vertelde over ‘Alma’s dochters’. Dit boek gaat over vijf vrouwen die in de schaduw van hun echtgenoten opmerkelijke levens leidden. Een zaadje voor dit boek werd geplant tijdens haar research voor De Goede Gemeenschap waarin Jutta Chorus de geschiedenis van 75 jaar KVD beschreef. Of eerder misschien, zo vertelde ze, door de bijeenkomsten thuis met de vrouwen van KVD-kring Tilburg 2 waar haar moeder lid van was.

Foto van Alma's dochters in presentatie van Jutta Chorus tijdens KVD Online
Foto van Alma en haar dochters in presentatie bij KVD Online

Vrouwelijke lijn
Vroeger bepaalde de man hoeveel ruimte hij zijn vrouw toestond. Dit gold voor veel Nederlandse vrouwen uit vorige generaties en ook voor Lili Veenman (1930), een vriendin van haar schoonmoeder. Deze Lili vertelde Jutta over haar voormoeders. In een koffertje, dat Lili Veenman had bewaard, vonden zij een hele familiegeschiedenis, bezien vanuit de vrouwelijke lijn, te beginnen bij Alma, de overgrootmoeder van Lili. Hier lag een verhaal dat verteld moest worden!

Vijf levensverhalen
Iedereen luistert geboeid naar het relaas over het puzzelwerk dat volgde: het sorteren van alle documenten, het vinden van de juiste personen bij de namen, het bevestigen van feiten via online archieven etc. Daarna schetst Jutta Chorus kort het levensverhaal van Alma en haar dochters. Hoe Alma een zelfstandig leven in Indië opbouwde. Dat Elly, haar dochter, als eerste vrouw afstudeerde als landbouwingenieur in Wageningen. Over Sylvia, de dochter van Elly, die verschillende talenten wist te verbinden aan de Haagsche Post, maar werd overschaduwd door haar levenspartner G.J.B. Hiltermann. En hoe Sylvia’s dochter, filmmaker Lili, samenwerkte met Fellini en Fons Rademakers.

Gesprek gaat door
‘Alma’s Dochters’ is een boek over vrouwen en mannen en over moeders en dochters. We raken er via onze beeldschermen over in gesprek. Ook na de afsluiting van het ‘officiële’ deel van de avond gaat het gesprek met Jutta Chorus door, over o.a. moeders en dochters, en vrouwen in de politiek. De relaties tussen mannen en vrouwen en daarmee gepaard gaande problemen en beperkingen voor vrouwen zoals beschreven in het boek zijn nog steeds actueel. Een typische KVD-avond! Wil je ook eens kennismaken met het KVD? Kom dan naar een KVD Online sessie.